May 16, 2011

Etika Pakaian UiTM (2011)

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum..


Hai hai hai. Agaknya ramai tak bloggers yang umur 18 tahun? Means kau lepasan SPM lerr.. Rasanya ramai juga tau. Nak tau tak etika pakaian kat UiTM?

Buat sesiapa yang bakal mendaftar kat UiTM dan bakal mengikuti kuliah di UiTM lah. Nak tau etika pakaiannya tak?

Acu Citee.. Meh baca jom.. Penat tau aku search kat Incik Google tersayang.. ^_^

SISWA


Ciri Umum

** Bersih dan kemas
** Tidak memakai perhiasan perempuan termasuk memakai anting-anting, subang atau gelang tangan
** Tidak memakai topi dalam bangunan/blok perpustakaan, akademik, dewan kuliah, dewan makan dan pejabat

** Tali leher/baju batik Malaysia setiap hari ISNIN (Hari Korporat UiTM)


Baju

** Berlengan dan berkolar
** Tidak terlalu besar (over size)
** Tidak bertampung-tampung dan koyak
** Baju jenis masuk ke dalam (tail-cut) hendaklah kemas dan dimasukkan ke dalam seluar
** Tidak mempunyai tulisan perkataan atau gambar yang membawa pengertian liar

Seluar

** Seluar panjang
** Tidak koyak dan bertampal-tampal
** Kaki tidak berserabut dan berbulu-bulu

Kasut

** Kasut hendaklah sempurna
** Tidak memakai selipar atau terompah

Rambut

** Rambut kemas dan diurus rapi
** Tidak panjang (rambut belakang tidak melebihi kolar baju, rambut hadapan tidak melebihi kening dan rambut tepi tidak menutup telinga)-Tidak terbiar hingga boleh menghilangkan identiti seorang lelaki.
** Fesyen rambut tidak melambangkan budaya asing

**--------------------------------------------------------------**

SISWI


Ciri Umum

** Bersih, kemas, longgar, tidak jarang dan tidak menjolok mata.
** Tidak memakai topi (cap) dalam bangunan / blok perpustakaan, dewan akademik, dewan kuliah, dewan makan dan pejabat.
** Memakai baju kurung setiap hari ISNIN (Hari Korporat UiTM) dan JUMAAT (pelajar bukan Islam digalakkan)
** Hanya dibenarkan memakai sepasang anting-anting atau subang.

Baju

** Baju tidak jarang dan ketat sehingga menampakkan susuk badan
** Bahagian neck line tidak terdedah
** Lengan panjang sampai ke pergelangan tangan
** Labuh sekurang-kurangnya menutup punggung
** Tidak mempunyai tulisan perkataan atau gambar yang membawa pengertian liar

Kain

** Labuh
** Tidak terbelah
** Longgar
** Tidak jarang

Seluar

** Longgar dan tidak menampakkan bentuk badan
** Tidak jarang
** Tidak koyak dan bertampal-tampal
** Dipakai dengan baju longgar dan labuh yang menutup punggung

** Jeans boleh dipakai cuma tidak dibenarkan terlalu ketat

Pena N.N : Hope dapat bantu bakal student UiTM okay!


Untuk persoalan yang diluar jangkaan, jom baca komen kawan-kawan uols kat bawah. Semoga bermanfaat ya semuaaa ^_^

Credit To : Gadis Comel

60 comments:

  1. Mase belaja kat Uitm Shah Alam, tension jugak tgk etika nie..tapi, kiteorg student fashion main redah je...hehe

    ReplyDelete
  2. Tau takpe......'pegawai keselamatan' pun macam tak berapa nak kisah sangat dengan budak2 fashion nie..tapi, janganla sampai melampaui batas kan?
    Faham-fahamla.....dekat sane bukan tempat nak bergaya 24 hours, tapi nak belaja kan? hehe

    ReplyDelete
  3. Ramai jugak pelajar2 fashion yg gaya sahaja lebih! Ini yang sangat menyedihkan.....kalau hanya bersandarkan pada minat semata-mata, baik tak payah ambik diploma@degree in Fashion! Untuk mendalami bidang ini memerlukan lebih dari itu...

    p/s: Sorry, excited terlebih pulak..hehe, luahan perasaan....huhu

    ReplyDelete
  4. emm kalau boleh ambik la gmbar melompat tu..tapi klu x blh juga xpa la..bagitau la nak join ka x..sbb kesian kat kawan fatin..tak adil plak bagi mereka :)

    so ikutlah keputasn sndiri k..nak join ka x..nnt bg tau :)

    ReplyDelete
  5. k nauwarah..thnks sbb sudi join..maaf k x blh terima link..coz dh jnji ngan kawan akak :)

    ReplyDelete
  6. Xsbar nk msuk uitm this september..

    ReplyDelete
  7. mesti awk bru nk msuk dgree kan ? matriks ke ???

    ReplyDelete
  8. ada x dlm kod pmakaian di uitm yg kate siswi xboleh pkai purdah?? ad ke dlm kod or undg2 or akta BERTULIS yg katakn purdah dilarang dipkai di uitm??
    maaf... xd niat lain.. hny mhu brtanya... tq..

    ReplyDelete
  9. ayu ... rasanya xde pon .. tp setakat ni xpenah lg ade kes pelajar brpurdah dlm uitm kami.. tp kami ade penah dgr xbenarkan pakai, takut pnceroboh masuk tp mnyamar pakai purdah..

    ReplyDelete
  10. Nak tanya kod etika pakaian ni meliputi semua cawangan uitm ke? Dan adakah pelajar muslim di benarkan untuk "free hair"?sebabnya anak akak akan lapor diri pelajar pra dip 1/6 ni.

    ReplyDelete
  11. Kod etika pakaian meliputi semua cawangan uitm ke? Dan adakah pelajar muslim dibenarkan utk "free hair"? Sebabnya anak akak lapor diri sebagai student pra dip 1/6ni.

    ReplyDelete
  12. Nak tanya kod etika pakaian ni meliputi semua cawangan uitm ke? Dan adakah pelajar muslim di benarkan untuk "free hair"?sebabnya anak akak akan lapor diri pelajar pra dip 1/6 ni.

    ReplyDelete
  13. ciklelajunjung : aah, kak.. oh 1 jun ni... esok dah ni.. heee. tapi, boleh je nak free hair. tapi, masa MDS kene pakai tudung putih. tp sy xsure pra dip ada MDS atau x sbb 6 bulan je kan?

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum kak. Alhamdulillah sy dpt twran dip. Statistik di uitm. Akak sy nk tnya. Masa pegi hri pendftaran tu sy kna pkai bju krung putih + kain hitam siap2 ke.? Tdung kalo pakai tdung hitam xpe tak? Kasut pulak sy pkai kasut hitam. Ok tak? Akak.sy kna masuk student portal uitm lps bayar yuran ka..? Akak Citer la sikit cmne mula2 hri pndftarn tu....hehe

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak. Alhamdulillah sy dpt dip. Statistik di uitm. Akak sy nk tnya. Masa pegi hri pendftaran tu sy kna pkai bju krung putih + kain hitam siap2 ke.? Tdung kalo pakai tdung hitam xpe tak? Kasut pulak sy pkai kasut hitam. Ok tak? Akak.sy kna masuk student portal uitm lps bayar yuran ka..? Akak Citer la sikit cmne mula2 hri pndftarn tu....hehe

    ReplyDelete
  16. Wa'alaikumussalam dik anis..

    Alhamdulillah.. Bukan bukan. Tak perlu pakai baju kurung hitam putih tu dik. Pakai baju kurung biasa je. Nanti adik akan ada MDS (minggu Destini Siswa). Mcm orientasi gitu. Seminggu. So hari last, baru pakai baju hitam putih. mcm graduatuin day gitu.. heee. Kasut hitam mmg digalakkan dik.. Kasut tutup okay.

    Nak bayar skrg pun dah boleh. Akak selalu bayar thru atm je. Bill dah keluar. Adik akak dapat uitm dungun. Akak suruh dia cek atm, luckily bill dah keluar situ. so akak suh dia deposit duit and byr thru atm je. slip tu simpan.

    Apa-apa adik boleh wasep akak dik. Adik email akak pun xpe kat ikinassufi@hotmail.com . nanti akak reply adik ya..

    ReplyDelete
  17. Kasut hitam means kasut kulit la utk lelaki kn?

    ReplyDelete
  18. Assalam.. kak saya nak tnye, saya bakal menjadi SISWA diploma accounting information system kat tapah, hmm kelas die agak2 cmne pola jantina die ek, saya pernah ttgk gmbr lelaki 2 je perempuan 14 dalam fakulti die.,. huhu 0_o(seriously!?!?). Then, boleh ke pergi kelas pakai sandal , tshirt x de kolar, n jeans? Thnks, harap dpt dibalas scpt mungkin sbb saya nak well prepared cpt ni.. saya doakan akak sentiasa cemerlang dunia dan akhirat =)

    ReplyDelete
  19. Assalam.. kak saya nak tnye, saya bakal menjadi SISWA diploma accounting information system kat tapah, hmm kelas die agak2 cmne pola jantina die ek, saya pernah ttgk gmbr lelaki 2 je perempuan 14 dalam fakulti die.,. huhu 0_o(seriously!?!?). Then, boleh ke pergi kelas pakai sandal , tshirt x de kolar, n jeans? Thnks, harap dpt dibalas scpt mungkin sbb saya nak well prepared cpt ni.. saya doakan akak sentiasa cemerlang dunia dan akhirat =)

    ReplyDelete
  20. Zulfan. Haah dik.. Sebaiknya itulah yg formal utk lelaki. Tapi ada je yang akak nampak pakai kasut hitam yg mcm masa sekolah dulu :D . Better kulit. Smart giteww :)

    ReplyDelete
  21. Wa'alaikumussalam Sam. Yes! Why? Jangan terkejut dik. Nanti sekelas ada yg prempuan sahaja. Ada yang 29 girl, 1-2 boy. Oh itu biasa dik :D Nanti view classmate mcm tu adik akan biasa bila dah masuk nanti. But, still depends on course. Kalau cos engineering terang2 lelaki nye 29, perempuannya 1-2 org kan. Hehe

    Yes! Boleh. Sangat sempoi dik nak pegi kelas. Sweater, selipar jepun pun ada. Kihkih.


    Cuma yang penting jagalah kekemasan. Kita berhadapan dengan ramai orang, orang tengok imej kita.. kita dah matured, pandai2 lah jaga appearance. Nak-nak kita kat U dah ni ^_^

    Syukran atas doanya dik.. Okay, akak dah reply. Nak tag blog adik Sam, awak xada attached link pulak. hehe




    Selamat memulakan pembelajaran ya!

    ReplyDelete
  22. Akak saye nie pelajar bukan Islam. Kalau mase hari pendaftaran saye pakai baju bercolar lengan panjang dengan seluar panjang hitam jer boleh ker?

    ReplyDelete
  23. Hye, kak. Saye nie pelajar bukan Islam. Kalau saye pakai baju berkolar lengan panjang dan seluar panjang hitam mase hari pendaftaran boleh x?

    ReplyDelete
  24. Ya hai.. Salam kenal. Oh adik non muslim. Awak lelaki atau perempuan? Kalau lelaki, boleh je. dibenarkan. Asalkan formal lah. Kalau yg prempuan, setahu akak non muslim pun kene pakai baju kurung. if i'm not mistaken lah ya dik.. Pakaian yg mematuhi sahsiah rupa diri dik..

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kak Mawar , saya nak tanya tentang pemakaian semasa orientasi... Baju apa yg perlu saya pakai semasa orientasi? Saya dapat tawaran program pra diploma perdagangan pada 2 jun ini ... Jadi saya tktahu baju apa yg perlu saya bawa untuk dipkai semasa orientasi ... Saya harap akak reply .. Terima kasih :)

    ReplyDelete
  26. Wa'alaikumussalam dik..

    Alhamdulillah. Tahniah dikk dapat further study :)

    Ohya, akak rasa mungkin pndaftaran sama jugak mcm yg diploma. orientasi kita panggil as Minggu Destini Siswa (MDS) kat UiTM. For a whole week. I mean 5 hari dik waktu MDS nya sebelum pelajar lama masuk n start kuliah. Pakaian formal. Utk siswi pakai baju kurung, kasut tutup hitam dan tudung putih.
    Siswa, baju kemeja, tie of course (hehee) kasut tutup . not sandal! diingatkan neither selipar jepun nor sandal okay.


    dont forget bawk note book utk catat apa2 yg penting masa ceramah tu nanti..

    Adik dpt mana?

    Adik akak dpt uitm dungun. Baru kejap ni pergi. Sobsss. Teringat akak masa akak pi uitm 3 tahun lepas. Dia yang nangis :') hehee

    ReplyDelete
  27. Hai..pakaian time hari daftar tuh asalkn formal kn??tpi knp tny member yg daftar aritu katany pakai baju kemeja putih n tie ..putih tu wajib ker??

    ReplyDelete
  28. hai..memang kene pakai baju kemeja putih je ker time hari pendaftaran or x kisah kemeja pape pon??

    ReplyDelete
  29. hai..memang kena pakai kemeja putih ker time hari mendaftar or kemeja pape pon boleh??

    ReplyDelete
  30. Adik anonymous ^_^

    Baju kemeja putih masa hari last orientation je.. Masa selain orientation pakai kemeja biasa xkesah petak2 ko gapo2 ko.. daftar tak kesah kaler apa :)

    adik 2nd intake ya? dekat mana?

    ReplyDelete
  31. oh ok..thanks..actually first intake for archi kt seri iskandar

    ReplyDelete
  32. Oh yeke? all the best.. akak ade jugak kwn2 dekat situ.. hehe

    ReplyDelete
  33. ok..thanks again

    ReplyDelete
  34. salam kak nak tanya kalau perempuan masa pendaftaran tu pakaian ape ye ?

    ReplyDelete
  35. Wa'alaikumussalam... masa daftar pakai baju kurung biasa je.. dgn kasut tutup..


    aNIS : Sama lah kita ! Machang too !

    ReplyDelete
  36. Salam kak nak tnya pasal pembyrn. Sya dpt uitm samarahan. Oke dia kata buat melalui bank islam so kita kena open bank islam ke or just dri atm je. Xyah bkk pon xpe. Sya krg jelas dgn cara pmbyrn ni.

    ReplyDelete
  37. Wa'alaikumussalam Mas..
    Wuuuu, jauh :) Tapi, takpe. Nak belajar kat mana-mana boleh. Boleh je kat kaunter bank islam. bawak yuran yang mas print from Bursary uitm @ financial page. yang mas kena cek yuran tu.


    Tapi, akak suggest better awak buka bank islam (bimb) ni awal-awal. Sebab in future memang mas akn guna bimb ni. urusan ptptan (if apply) pun guna bimb, kena buat sspn utk melayakkan awk boleh apply ptptn pulak.


    Kenapa akak suggest utk buka bimb? Sebab sangat mudah nak byr yuran. masukkan ic or matriks no, yuran automatically deduct from our bimb acc :)

    Harap membantu ye dikk :)



    Selamat memulakan pembelajaran di tempat baru ya.. Apa-apa boleh je contact akak :)

    ReplyDelete
  38. Trima ksih kak.:-) lg satu nak tnya boleh x ptptn ni kita dftr lps msuk uni je mksudnya lps hr pndftrn or kite kena dftr dlu sblum msuk buat melalui online

    ReplyDelete
  39. Dear Mas Aziera,

    Boleh je dikk.. No problem ^_^ tp utk melayakkan awk dpt ptptn. awk kene ada sspn acc. And awak kene ada bank islam acc juga... so kesimpulannya,. lambat awk buat bank islam acc, lambat la pmohonan ptptn awk lulus.. hhehe.

    knapa nak buat bila dah masuk? Kenapa mas xbuat awal? huhu

    ReplyDelete
  40. Saya dh ada sspn. Buat dh lama sngt tp x aktif rse. Ayah sya pendeposit tp sya rsa nk bkak sspn yg bru persendirian pnya tp kli ni nk bkak dkt bank islam. Agaknya bolrh x sis ea:-D

    ReplyDelete
  41. knapa nk buat baru. nanti mas recheck balik nama mas dekat sspn tu active lg x. if xactive je baru buat. sbb tkut double acc name pulak. sama je. sspn tu kene bukak di kaunter sspn lah. bank islam lain. bank islam is bank.

    tp akak xsure kalau skrg dah ada registration sspn di kaunter bimb tu.. huhu.

    apa2 pun try pi dulu lah kalau nk confirmation :)

    ReplyDelete
  42. Wa'alaikumussalam. Haris. Semua dah dijawab dalam persoalan di atas.

    Pakai pakaian sahsiah rupa diri. huhu. Kemeja dan seluar slack hitam, berkasut tutup :)

    All the best ! ^^,

    ReplyDelete
  43. Assalamualaikum :)
    Akak, saya nak tanya ni. Tudung tu memang kena pakai colour putih je ke? Colour lain tak boleh ke?

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum :)

    Akak, boleh ke kalau pakai jubah masa MDS dgn masa nak pergi class?

    ReplyDelete
  45. @Anonymous

    Wa'alaikumussalam yup adik .. Putih saja . Maaf, akak tak dapat tag adik >_<

    ReplyDelete
  46. @Anonymous

    Boleh adik. masa MDS dan Kelas .. Tak ada masalah :) Nanti dah lama2 konon senior lah, bukan takat sluar jeans, slack. Selipar pun you akn bawak p class.. hehe

    ReplyDelete
  47. Thank you kak :) Kena pakai tudung putih tu sepanjang MDS tu ke or even pergi kelas kena pakai tudung putih?

    ReplyDelete
  48. @Anonymous

    Masa MDS saja pakai tudung putih dik.. Masa pi class tak kesah.. Hihi.

    ReplyDelete
  49. Salam akak..waktu pendaftaran pelajar baru diwajibkan pakai tudung ke?

    ReplyDelete
  50. Salam akak..waktu pendaftaran pelajar baru tu..diwajibkan pakai tudung ke?

    ReplyDelete
  51. @Are Yu

    Wa'alaikumussalam ayu .. Ayu dapat kat mana? Kalau macam kat tempat akak WAJIB pakai tudung. Seminggu aje.. Lepas dari MDS tu baru akak nampak hamba Allah berfree hair. kihkih

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum... saya nak tanya kalau terbeli seluar jeans yg ikut bentuk kaki boleh tak pakai kat sana hahah

    ReplyDelete
  53. Wa'alaikumussalam farah.. Untuk pergi ke kelas tak apa.. tapi, mada MDS jangan lah. kang kena sound dgn peer mentor. hahaaaa jee lah akak nanti.. ^_^ hihi

    ReplyDelete
  54. hi akak.. adik nk tnya.. apa kod baju yg dpkai sms mds utk student non-muslim?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Dear. Boleh pakai baju kurung juga masa MDS. Ikut Sahsiah Rupa Diri. Tak dibenarkan pakai seluar atau kemeja bagi yang perempuan tau masa MDS tu. :)

      Delete
  55. Assalamualaikum kak. Maaf nak tanya. Kalau pakai sandal tapi berstokin pon xpe kan? Untuk part 1 (degree) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam sayang. Tak silap akak kasut bertutup dear.
      Tapi akak tak pasti, maybe lain uitm ada kelonggaran mungkin :)

      Delete

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...