Oct 11, 2011

Tips Kenapa Dengan Kuku?

Assalamualaikum. Olla, darlins. Post seterusnye !
Eh, korang dah bace tips tangkap cintan best? belum? Jom picit sini kuat-kuat. Ping !

Anyway. Ni nak share info something. Tadi tengah-tengah nak masak. Ceh! bajet hebat! cool bebeh. egegegeee. tengok! da melencong. tadi tu nak masak, lupe pulak kuku dah berabad tak potong. aduhai, budak ! nasib tak potong ape-ape lagi. kalo tak, sendiri pun loya derr.

haiyaa. sikit punye hal. title entri bikin hott je. meh sini bace sikit..

Nak tau jenis-jenis kuku tak?


Cantik kan? NN ade bace, kuku kite ni boleh berubah-ubah kalau kite banyak sangat makan ubat yang bermacam-macam jenis. tak tau la fakta or auta. but, bile fikir logik, mungkin jugak kan. kalo bukan sebab ubat, sebab rokok. korang merokok ke? hope tak la. ehehee.


NN tak galakkan la korang pakai cat kuku ape lagi kalo yang suke letak varnis ape jadah tu secare terus-menerus. haisshh. dop elok deh. Hal ini akan menyebabkan kuku korang tak segar and mudah sangat rosak. The conclusion is sentiase jage kuku anda seelok-eloknye. ade orang cakap letak bawang putih kat kuku, kuku berkilat. betul ke?


Nak tau tak ape sebab kuku korang berubah?


1- KUKU YANG KERING & RAPUH


* Selalunye kuku yang macam ni, kekurangan vitamin A, kalsium dan jugak zat besi. Mungkin jugak kuku jenis macam ni terlalu kerap direndam dalam air panas mahupun sejuk.


* Bagi merawat kuku jenis ni korang kene la selalu makan makanan yang mengandungi zat-zat tersebut dan jugak diWAJIBkan membelai penuh kasih sayang selalu mengurut jari-jemari dengan krim pelembab.


* Kalau buleh amalkan la selalu mengurut kuku dan kelilingnye dengan minyak zaitun. InsyaALLAH hasilnye memuaskan hati. ngeeehehe. paling tak pun, kuku korang akan stay camtu. takkan terbakar punye lah.


2- KUKU YANG HALUS & LEMAH


* Kuku camni selalunye sebab genetic aka keturunan. Tapi, mungkin jugak sape yang punyai kuku macam ni, terlalu menjaga kuku ko tu. sampai berejam ko rendam kaki tu. sampai berkarat udoh da. heheh. tapi, diharapkan pemilik kuku begini perbanyakkan makanan yang terkandung kadar protein, zat besi dan kalsium yang tinggi. ok? beres !


3- KUKU YANG TERKOPEK & MENDATAR


* Faktor --> keturunan. Berlaku sebab kurang vitamin B dan terdapat kecederaan luka pada kulit ari atau dasar kuku. So, conclusion is take more vitamin B okeh darlins..


4- KUKU YANG BERBINTIK-BINTIK PUTIH


* Sebetul-betulnye kelainan yang ade kat kuku korang tu bukanlah satu penyakit yang diuar-uarkan okeh. bukan jugak disebabkan ade orang suke kat ko. kalo banyak bintik putih maknenye ramai la SA korang eh? dahsyat la ko kan. hebat ! dah dah, tipu semate-mate.


* Ni selalunye sebab ade cedera sikit kat dasar kuku korang. Warna putih kat kuku tu sebab ade udara yang tertinggal dalam zat tanduk kuku (menatang ape ni?) tu. tapi, tak payah lah korang risau or dok sebok heboh-heboh yang ko tu ramai peminat sebab bintik tu akan hilang sikit demi sikit bile kuku tu terus tumbuh. so, harap maklum deh.


* Bukan ape, tak nak ko kiciwa bile bintik putih tu dah ilang. ko anggap takde peminat rahsia plak. haishh.


5- KUKU TANDUK


* woa! pes time eden dongar kuku pun ade tanduk. mane? mane? mane?


* Di sini! kuku tanduk maksudnye kuku yang sangat tebal dan keras. ho yeah! tu rupenye kuku tanduk. grrrrr  =,= . ingat ape tadi. selalunye tepi kuku tu pecah-pecah, warnanye berubah jadi kuning atau kecoklatan.


* commonly, kuku jenis camni is kuku kaki la. This is becoz pertumbuhan kaki yang terhalang dek korang pakai kasut yang terlalu sempit dan mungkin terlalu ketat. means that kuku kaki ko tak bleh bernafas dengan sempurna la. mungkin gara-gara stoking ko tu yang buat kuku ko pening kepale, mual-mual selalu. heheh.




Pena Comel N.N : Jagelah kuku anda sebaik-baiknye. Nak pakai inai nak nikoh nanti mesti cantik, kuku tak rosak. NN penah takde kuku. Tapi, jari jemari yang dulunye takde kuku tu la sekarang ni jari yang paling cun meletop kao memang debooomm kebaboom !


Credit to : petua tradisional . jemput datang ye !


2 comments:

  1. kuku kaki kiki.. huhu.. jagalah kuku..=) nice tips dear..=)

    ReplyDelete
  2. yup ! jagelah kuku anda yg cun melecun tu...hahah

    ReplyDelete

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...