AFB COMMUNITY

Business for beginner memang hebat cabarannya

by - 9:23 PM

Bismillahirrahmannirrahim .


Tak ada perkataan lain selain Syukur. Alhamdulillah. Terima kasih. Dan yang sewaktu dengannya. Terlalu banyak benda yang aku nak ceritakan dekat sini sebenarnya. Tapi, aku cerita sikit saja okay, sebab sekarang ni pun terkejar-kejar nak buat assignment homework sekolah cikgu bagi last weekend.. Memang lah tak banyak tapi kalau asyik postponed and buat last minute. Then, jadi macam sem lepaih, menangis lah air mata darah kauu. Kerana resultmu tak mampu berubah. Hahaa.




Terlalu banyak sebenarnya yang Allah dah bagi aku selama ni. Cuma aku aje yang tak sedar.


Untuk pengetahuan, ya memang aku dah resign from current job. Aku pun masa mula-mula buat decision ni . Tak silap aku end of June. Kebetulan masa tu boss aku pun nak resign. Masa dia panggil aku masuk discussion room, acah-acah from heart to heart giteww. Rupanya dia memang dah plan lama dah nak resign tu. 3 months before dah decide. And all directors terpaksa lah follow her decision. Titik.



Middle of August. Aku bagitahu my mom. Luckily she's agreed and support me to resign. Atas alasan aku penat bekerja and malam terpaksa stay up sampai pukul 3, 4 pagi untuk study for test and also quizzes. Then, tidur kejap. Pukul 6 bangun kerja pulak. Sooooo like Zombie. You know, masa kerja pun macam. Haihh! Mana semangat aku selama ni yang adore sangat dengan course accounting ni. -_- pheww ! Even abang aku sangat kuajaa cakap "Elok jugak tu. Kang mati stress pulak." Haaa, kau ado?



Seriously. I'm tired. Even don't have any commitment at all. But, I feel tired and selalu rasa nak pitam. Senyap aje sebab kalau cakap, rasa tak bersyukur pulak kan ^^,



And now. Today. I'm officially penganggur di rumah. So, any part time job for me? Can contact me. Hee. Ecehh, acah-acah rajin giteww . Haha!


Alhamdulillah. Rezeki Allah bagi masa menganggur ni. Walaupun income dah tak beriban yang masuk macam dulu. At least, masa aku flexible, boleh tolong kerja rumah, buat business kecik-kecik.




Even now. Alhamdulillah. Walaupun baru start, tapi Allah bagi chance kat aku untuk explore dunia yang paling aku tak ngam dulu. Serius! *angkat tangan acah-acah bersumpah . Memang aku tak suka business. But, now. Yes! Business is interesting .



Tips untuk diamalkan supaya lebih positif dengan Allah walaupun ujian tu besar atau kecil dan sakit nak survive :

1. Banyakkanbibir dengan zikrullah. Selalu sebut nama Allah, Al-Jabbar & amalkan Surah Al-Waqiah.
2. Sentiasa bersedekah walaupun 5 sen.
3. Kalau jatuh, sentiasalah istighfar. Mungkin ada satu kesalahan kita pada Allah tanpa kita sedar.
4. Lazimi Sunat Dhuha.
5. Rasa tak boleh go on. Take time. Muhasabah diri.


Jom KLIK GAMBAR :)


| Qowiy ya Qalbi | Allah Yuftah A'laykum |

You May Also Like

0 Doakan Mawar AsSufi

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,