AFB COMMUNITY

Etika Pakaian UiTM (2015)

by - 9:33 AM

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum..



Hai ! Agaknya ramai tak bloggers yang umur 18 tahun? Means lepasan SPM lah. Rasanya ramai juga tau. Nak tau tak etika pakaian kat UiTM?

Buat sesiapa yang bakal mendaftar kat UiTM dan bakal mengikuti kuliah di UiTM lah. Nak tau etika pakaiannya tak? Meh baca jom. Penat tau aku search kat Incik Google tersayang.. ^_^

Ini REBRANDING dari ENTRY 2011 punya. Kalau nak baca Komen boleh lah baca kat sini yaa :)

SISWA



Ciri Umum

** Bersih dan kemas
** Tidak memakai perhiasan perempuan termasuk memakai anting-anting, subang atau gelang tangan
** Tidak memakai topi dalam bangunan/blok perpustakaan, akademik, dewan kuliah, dewan makan dan pejabat

** Tali leher/baju batik Malaysia setiap hari ISNIN (Hari Korporat UiTM)


Baju

** Berlengan dan berkolar
** Tidak terlalu besar (over size)
** Tidak bertampung-tampung dan koyak
** Baju jenis masuk ke dalam (tail-cut) hendaklah kemas dan dimasukkan ke dalam seluar
** Tidak mempunyai tulisan perkataan atau gambar yang membawa pengertian liar

Seluar

** Seluar panjang
** Tidak koyak dan bertampal-tampal
** Kaki tidak berserabut dan berbulu-bulu

Kasut

** Kasut hendaklah sempurna
** Tidak memakai selipar atau terompah

Rambut

** Rambut kemas dan diurus rapi
** Tidak panjang (rambut belakang tidak melebihi kolar baju, rambut hadapan tidak melebihi kening dan rambut tepi tidak menutup telinga)-Tidak terbiar hingga boleh menghilangkan identiti seorang lelaki.
** Fesyen rambut tidak melambangkan budaya asing

**--------------------------------------------------------------**

SISWI


Ciri Umum

** Bersih, kemas, longgar, tidak jarang dan tidak menjolok mata.
** Tidak memakai topi (cap) dalam bangunan / blok perpustakaan, dewan akademik, dewan kuliah, dewan makan dan pejabat.
** Memakai baju kurung setiap hari ISNIN (Hari Korporat UiTM) dan JUMAAT (pelajar bukan Islam digalakkan)
** Hanya dibenarkan memakai sepasang anting-anting atau subang.

Baju

** Baju tidak jarang dan ketat sehingga menampakkan susuk badan
** Bahagian neck line tidak terdedah
** Lengan panjang sampai ke pergelangan tangan
** Labuh sekurang-kurangnya menutup punggung
** Tidak mempunyai tulisan perkataan atau gambar yang membawa pengertian liar

Kain

** Labuh
** Tidak terbelah
** Longgar
** Tidak jarang

Seluar

** Longgar dan tidak menampakkan bentuk badan
** Tidak jarang
** Tidak koyak dan bertampal-tampal
** Dipakai dengan baju longgar dan labuh yang menutup punggung
** Jeans boleh dipakai cuma tidak dibenarkan terlalu ketat

Pena N.N : Hope dapat bantu bakal student UiTM okay!


Untuk persoalan yang diluar jangkaan, jom baca komen kawan-kawan uols kat bawah. Semoga bermanfaat ya semuaaa ^_^

Credit To : Gadis Comel



You May Also Like

60 Doakan Mawar AsSufi

  1. haruslah dihatikuuu cik namy oii.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Baju mesti dlm seluar hahaha...kat sekolah rilek2 je baju xmasuk dlm seluar

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum sis.. sy nk tanya.. jubah atau dress kita boleh pkai x utk pergi kuliah.. sepanjang mDs tu pakai mcm mana selain baju kurung putih? Trima ksih sis..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum sis.. sy nk tanya.. jubah atau dress kita boleh pkai x utk pergi kuliah.. sepanjang mDs tu pakai mcm mana selain baju kurung putih? Trima ksih sis..

    ReplyDelete
  5. @Unknown

    Masa kelas/kuliah boleh je nak pakai Jubah or dress :) Tak da masalah pun.

    Yang masa MDS tu pakai Baju kurung saja. Tak semestinya putih. Putih hanya untuk masa last day saja. :)

    ReplyDelete
  6. Boleh pakai purdah x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. UiTM Tidak dibenarkan dik.. Sebab tempat akak pernah ada kes, pencerobohan. Maybe kalau buat rayuan di bahagian pelajar mungkin boleh kot dik. Try lah buat surat rayuan. Mungkin ada kelonggaran ke ^^,

      Delete
  7. For someone yg free hair mcm mne ? Is it ok ?

    ReplyDelete
  8. Klau free hair mcm mne ? Is it ok ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dear. Ada juga yg free hair. Tp, uitm yg dear dapat tu akak xpasti boleh atau tak.

      Delete
  9. Sis, kalau rambut berwarna? Untuk perempuan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rambut asal ke dear :D Hihi
      Samada dear nak pakai tudung atau warnakan hitam rasanya. Maaf kalau akak salah :)

      Delete
  10. Salam. Sis nk tanye sikit, klu MDS week tu pakainya macam mane? And slps MDS week, is ok to wear jubah?

    ReplyDelete
  11. Salam. Sis nk tanye sikit, klu MDS week tu pakainya macam mane? And slps MDS week, is ok to wear jubah?

    ReplyDelete
  12. Mcm mana dgn kasut ,sis? And baju yg bukan muslim mmg kena lengan pjg juga ke? Baju kalau tak berkolar boleh ke? Rambut boleh lepas tak? Ke kena ikat selalu? Uh hehe sorry banyak soalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasut terpulang dear. Sandal boleh, tapi kalau ke kelas, sopan la sikit kan. Takkan nak pakai sandal jepun kutt. hihi

      Non muslim boleh pakai baju lengan pendek. Tapi, much better pakai cardigan, sopan sikit kan :)

      Rambut no problem dear :)

      Delete
  13. Klau utk kos TESL mcm mana pemakaian dy ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama saja dengan kos yg lain. Janji menutup aurat sesuai lah nak pergi menuntut elmu kan. Tak kesah lah kos ape pun :D

      Delete
  14. Kalau baju lengan pendek untuk perempuan? Lengn pendek tu macam baju sukan sekolah. Bukan yg nmpk ketiak atau ketat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Saya pernah nampak. Tapi tak pasti pernah kena tahan dengan pak guard atau tak. If possible, pakai cardigan okay syg. Sedap sikit mata memandang, sopan gitu. kan? :)

      Delete
  15. Kalau baju lengan pendek untuk perempuan? Lengn pendek tu macam baju sukan sekolah. Bukan yg nmpk ketiak atau ketat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Saya pernah nampak. Tapi tak pasti pernah kena tahan dengan pak guard atau tak. If possible, pakai cardigan okay syg. Sedap sikit mata memandang, sopan gitu. kan? :)

      Delete
  16. Rambut lelaki taleh panjang ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh rasanya. Tak pernah pulak jumpa yg rambut panjang so far. hehe

      Delete
  17. Assalamualaikum akak.Thank you for your lovely post^^ Just want to confirm(since saya baca banyak sangat jenis post dekat google and pening kepala)Based on the pictures yg akak post tu,siswi boleh pakai baju kurung OR blouse+seluar waktu pergi kuliah ke?Thanks in advance akak:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Mesti baca banyak sangat sampai keliru dah. hihi

      Ref to your question dik, yes. Baju kurung boleh. blouse & seluar/kain boleh. Even cardigan also allowed. As long as menjaga sahsiah rupa diri dan tutup aurat. :)

      Delete
  18. kalau uitm shah alam untuk pelajar islam boleh freehair tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak ada nampak yang Muslim free hair juga di Shah Alam dik.

      Delete
  19. Sorry lah kalu nk tanye..
    1. Kalu uitm dkat puncak alam boleh free hair tak? Ke semue same jer boleh free hair?
    2.diploma akaun selalu kt mane?
    3.MDS tur jer kan time yg kene pakai tudung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih sudi bertandang :)

      1. Saya pernah je nampak yg free hair.
      2. Tak tentu. Yang pasti Shah Alam dah takde diploma. Yang saya tahu, di Puncak Alam ada rasanya. Seri Iskandar (Perak), Machang (Kelantan), (Pahang), (Melaka) kalau tak silap saya :)
      3. Itu yang diwajibkan. Dan kelas-kelas agama pun kena pakai :)

      Delete
  20. Salam sis, nak tanya uitm palam ada yang free hair ke? Thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Saya ada nampak dekat Palam sana :)

      Delete
  21. Hi sis . Boleh ke pakai seluar/skirt labuh with blouse masa pergi kuliah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Dear. Sure boleh :) Asalkan mengikut sahsiah rupa diri :)

      Delete
  22. Asalamualaikum kak, nk tnya psal tudung time masuk kuliah, memang mesti black & white sahaja ke camne? Warna2 lain x boleh? Mesti tudung bawal ke? Shawl boleh tak?
    And masa minngu MDS, penutupan tu kalai pakai shawl plain blackboleh ke? Ke kena bawal hitam jgk? (Hehe maaf bnyk tnya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Yes, dear. Semua yg adik cakap di atas boleh dipakai. Takde halangan :) Masa MDS tu janji warna hitam plain, bawal ke tenggiri ikan mas ke mana2 boleh. hihi

      Delete
  23. Assalamualaikum kak. Nak tanya sikit, seluar jeans dibenarkan tak bagi lelaki? Ke seluar slack sahaja dibenarkan?

    ReplyDelete
  24. saya nak tanye...jubah memang tidak dibenrkan pakai ke ketika kelas? ketika bila sahaja jubah dibenarkan pakai??? terima kasih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kuliah, masa program mana2 pun boleh pakai jubah. Takda masalah dik. Asalkan mengikut sahsiah rupa diri :)

      Delete
  25. jubah boleh pakai x kat uitm..?? semasa kelas?? bila waktu jubah dibenarkan pkai??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kuliah, masa program mana2 pun boleh pakai jubah. Takda masalah dik. Asalkan mengikut sahsiah rupa diri :)

      Delete
  26. salam sis,untuk last day MDS tu kena pkai bju kurung putih ke or boleh pakai kemeja putih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Utk perempuan, baju kurung putih saja. Lelaki kemeja putih. :)

      Delete
  27. Time nk daftar masuk kampus kena pkai bju ap??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baju yg menutup aurat. SUggested baju kurung :) Lepas daftar dah daftar masuk kolej baru bebas pakai seluar. :)

      Delete
  28. Haii akak, sy ada laa juga keliru utk sesi 2017 nie kalau nak pakai baju yg lengan panjang tpi tak ada kolar tak pa kaa? Thanks for your concerns. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk pendaftaran, For guy better kemeja yg ada kolar. Ikut sahsiah rupa diri :) For ladies baju kurung :) Kalau ke kelas, boleh je pakai tanpa kolar :)

      Delete
  29. Salam kak. Masa daftar pakai baju kurung putih kain hitam ke? Tudung warna apa?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam dear. Masa daftar warna bebas janji baju kurung. Masa dah habis, MDS je pakai Kain hitam, baju putih, tudung plain hitam. Supposed masa daftar akan dapat tudung uitm. Warna purple. Tudung tulah pakai masa habis MDS tu. :)

      Delete
  30. Salam kak. Masa daftar pakai baju kurung putih kain hitam ke? Tudung warna apa?,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam dear. Masa daftar warna bebas janji baju kurung. Masa dah habis, MDS je pakai Kain hitam, baju putih, tudung plain hitam. Supposed masa daftar akan dapat tudung uitm. Warna purple. Tudung tulah pakai masa habis MDS tu. :)

      Delete
  31. sepanjang mds tu kena pakai baju kurung ke? last day baru pakai yg baju kurung putih tu? and masa mds kena pakai tudung putih je eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya janji baju kurung. Tapi warna bebas. Masa last day MDS je pakai Kain hitam, baju putih, tudung plain hitam. Putih pun boleh pakai. Supposed masa daftar akan dapat tudung uitm. Warna purple. Tudung tulah pakai masa habis MDS tu. :)

      Delete
  32. Salam sis, banyak saya baca dari blog yang kata kalau tudung waktu MDS kena pakai tudung bawal je :/ kalau tudung jenis shawl/scarf boleh pakai ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Tudung BAWAL je sy tak pasti, tp saya ada nampak student yg pakai shawl masa MDS tu :)

      Delete

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,