AFB COMMUNITY

3 TIPS SIMPAN DATABASE PELANGGAN | BASIC

by - 10:54 PM



Assalamualaikum.

Macam berkomplot pula semua agen nak tanya soalan sama. Hihi.

Baiklah. Malam ni Kin jawab satu soalan daripada beberapa soalan agen. Tidaklah banyak sangat, tak sampai 10 jenis soalan pun. Belum beratuih macam hampa lagi nohh. Hehe

Soalan yang pertama akan Kin jawab dengan seikhlas hati. Diingatkan bahawa TIPS ini Kin sediakan buat korang yang rasa terbuka pintu hati nak simpan database customer atau prospek korang untuk tujuan follow up dan lain-lain tujuan. Hihi. Dan ini hanyalah BASIC. Mohon jangan expect terlalu tinggi yang terlalu advance. Sebab ini KHAS untuk baby baby ai yang baru nampak dunia okay. Hihi


Makesure you all buat. Kalau tak buat, Kin taknak jawab soalan korang dah. Kin pernah cakap kan, dalam entri sebelum ni. Cakap apa? Pi terjah sana, baru baca ni naaa.


Image result for kumpul database



Okay, jom belek ni sat.

Sebenaqnya ada beberapa cara yang boleh korang guna untuk simpan database pelanggan. Contohnya smartphone korang. Itu paling latest technology yang havoc korang boleh guna untuk simpan database. Tapi, buat korang yang inginkan keselamatan dan keyakinan 120%, korag perlu lakukan penyimpanan database secara manual. In case phone hilang, laptop rosak, jammed dan sebagainya.

Cara paling kuno tapi masih applicable adalah :


TIPS SIMPAN DATABASE PELANGGAN SECARA BASIC

1. TULIS DATA SECARA TULISAN TANGAN

Lebih selamat dan jimat. Jimat Letrik! Kihkih, Alaa, kesah apa belanja letrik sikit, tenaga sikit, peluh sikit untuk mendapatkan database yang boleh dirujuk dan selamat sebab kita boleh nampak database tu. Nama pun NEWBIE, database pun sikit saja baru. Belum ratusan lagi. Kalau ratusan, ribuan barulah hampa upgrade sistem baru naaa. Buat Basic dulu, baru Advance kemudian. Faham ke Faham?

2. SIMPAN DALAM MEMO

Tiap kali customers atau prospek inform detail atau apa-apa yang berkaitan dengan mereka dan boleh kita follow up. Simpan! Take Note! Jangan dibiar begitu saja. Merugikan! Keburukan cara ini adalah, bila fon diformat, dan kau terlupa yang semua info ada dalam Memo. So, hye hye bye byee saja lah!


3. TAIP DATA DALAM WORD ATAU EXCEL

Paling rajin bila kau nak kena hadap PC setiap saat. Kalau customers tengah banyak, boleh lah apply cara ni. Kalau takat puluhan saja tempahan tu, just buat manually. Sebabnya kalau ratusan tapi kau buat manually, kau memang minta nahas ni. Tapi kalau kau sangat bercita-cita tinggi, walaupun order sebulan sekali pun, korang masih boleh saja update database dalam excel. Mana tahu one day dapat order sehari seribu. Tak menang tangan pula nak update database. Menangis nak kena tulis tangan! Hehe.


Dapat sesuatu Dear? Semoga Dengan Elmu Yang sedikit Ni Dapat Bantu Dear Sedikit Sebanyak. See You Next Entry Ya!


Baca juga artikel :


You May Also Like

2 Doakan Mawar AsSufi

  1. sekarang dah ade software untuk simpan database customer. kena keluarkan modal sikit la. ni untuk yg berniaga dgn fb page.

    boleh klik sini:

    https://jomfb.com/?ref=22

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Sekarang ni banyak dah kan software yg boleh guna.
      Kalau nak free cost marketing, kenalah usaha lebih kan. hehe

      Delete

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,