TERUSKAN PERJUANGAN BELAJAR SEPARUH MASA SELEPAS 3 TAHUN

SELESAI SEMESTER 6 STUDENT PART TIME | Masuk tahun ni bermaksud dah masuk tahun ke tiga Siskin study part time. Which is 2017 adalah semester ke 6 daripada 7 semester. Suppose 11 semester tapi lepas dapat pengecualian kredit, dapat skip 4 semesters. Cepat sangat masa berlalu kan? Banyak hal yang jadi dalam 3 tahun ni. Pahit manis semua ada. Alhamdulillah. Tapi kan, Siskin tak grad sama dengan classmate yang dari Sem 1 dulu. Sebab diorang tinggal tak banyak paper. So, boleh lah diorang grad awal. Siskin je lambat sebab ada drag subjek semester 4.

Asalnya plan memang nak sama. Tapi apakan daya, ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan di tengahari. Eh, betul ke peribahasa Siskin ni? Haha

As for now, subjek yang masih tinggal adalah 5 subjek yang sepatutnya tinggal 2 subjek. So, bila dah drag, terpaksa lah extend another semester untuk habiskan. Kenapa tak habiskan semester akhir? Sebab nak selamatkan pointer kot. Hihi Masa awal-awal study dulu, CGPA is not the main point, as long as dapat habiskan ikut study plan, tapi nampaknya perancangan Tuhan lebih cantik. So, dengan rela drag into 2 semester which means 1 semester 3 subjek dan 1 semester lagi 2 subjek. In Shaa Allah everything is well. Biasa dah study pun alone. Hihi. Masa Diploma iyalah dengan group, roommate dan classmate. Tapi, sekarang terlalu banyak yang berbeza. Even culture student part time juga berbeza :)




Haaa betullah tu. Tadi baru kelas terakhir Siskin untuk Semester 6 ni.. Betul-betul menguji kesabaran Siskin subjek ni. Mana taknya, study pasal financial market. So, not me. Tapi apakan daya. Nak sangat ambil kursus ni kan 😂




So far, alhamdulillah. Semuanya baik-baik saja. Sekarang pun dah masuk 3 tahun bekerja dan 3 tahun dah belajar, semoga 2018 akan memberi sinar dalam hidup Siskin lepas 4 tahun berjuang teruskan belajar sampai sekarang. Hihi. Walaupun keluh kesah tu kadang-kadang selalu terucap sebab terlalu letih. Istighfar terus sebab rasa macam mempersoalkan kuasa Tuhan pula.

Kesimpulannya, semua yang jadi dalam hidup Siskin selama ni, rupanya inilah jalan terbaik yang Allah dah rancang untuk Siskin. Jangan pernah mengeluh tapi teruskan. Doakan Siskin taw, semoga final exam kalini baik-baik saja :)


Wish me luck! See you :)

Unknown
Unknown

A lifestyle blogger who is very passion in accounting field. Love hiking and wish to travel and explore a whole world. Still a newbie in hiking world but wishing to be serious to hike in future. In Shaa Allah.

4 comments:

  1. Susah tak bekerja dan belajar dalam masa yang sama.?
    Dengar macam memenatkan, namun Kaklong respect Riskin. Biasanya orang macam Siskin ni pandai membahagikan masa serta pandai kawal emosi dan mental dengan baik.
    Keep it up girl! (y)

    ReplyDelete
  2. Siapa-siapa pun tanya apa cabarannya, kin akan cakap cabaran masa je. Memang mainkan pernan yg utama, kalau tak pandai manage masa agak susah nak survive. Thanks kaklong <3

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum :)

    saya tertarik tentang belajar separuh masa. boleh tak saya hubungi akak untuk tau lebih lanjut lagi tentang pengajian separuh masa?

    duniaxeno.blogspot.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh je tanya.
      Lia boleh email je akak di ikinassufi@gmail.com. Semoga dapat membantu Lia :)

      Delete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,