AFB Lists

Apr 22, 2011

Explanation About PHYSIOTHERAPHY

  No comments    
categories: 
Assalamualaikum.. Hari ni nak share about entri khas.. Pasal medical.. Ceeaa!! Mentang-mentang apply course nii ek.. haha.. Ni adelah entri pertama yang istimewa okeh! Ade sesiape minat nak jadik Ahli Fisioterapi?? Jom bace!!


Ape tu FISIOTERAPI?? Secara general kite tau kan yang fisioterapi ni bawak makne terapi fizikal untuk pesakit yang cedera sebab eksiden ke, terjatuh ke, terseliuh teruk ke, ape-ape je yang berkaitan dengan urutan terapi.. Tapi tak semestinye urut manual... Urut gune rumah alat ultrasonik buleh.. EMS peralatan pun bule jugak.. Macam-macam cara sebnanye tau korang!

Fisioterapi ni satu rawatan baik+pulih daripada keadaan fizikal traumatik yang menyebabkan gangguan fizikal lemah.. Kita amek contoh paling mudah la kan..

Contohnye --> Macam sorang pesakit terlantar kat sepital 3 bulan.. SAKIT? Eksiden teruk patah kaki, tangan.. So, bile da 3 bulan dok sepital.. kasi tangan dengan kaki elok cam biase.. no more patah-patah.. So, just imagine kalau 3 bulan dok aje atas katil, tak berlatih berjalan balik gune kaki yang pernah patah tu.. So, gunenye fisioterapi ni untuk tolong baikpulih anggota pesakit..


yang tegang dilembutkan..
yang salah dibetulkan..
yang sakit disihatkan..
yang lemah otot, disempurnakan balik..

Terapi ni memang kene gune banyak jenis teknik untuk pemulihan fizikal dan jugak penggunaan alat terapeutik.. Korang pun buleh jugak tau cari program untuk terapi pijat ni dalam pelbagai bidang macam bidang ortopedik [bedah tulang rasenye], sukan professional, geriarti, kardiologi, pediatri, neurologi, rumah sakit tentera, gyms, sekolah, hospital, pusat kesihatan, tempat kerja, kat kampung kau pun buleh la...


Selalunye, pesakit yang memerlukan rawatan fisioterapi ni ade mengalami sakit disebabkan tergelincir dan terjatuh dengan serius seperti patah tulang, sumsum tulang belakang cedera, hernia cakera, kecederaan kepala, sakit punggung, sakit leher, otot ligamen koyak dan ketegangan otot samada ketika bersukan dan sebagainya..

Selain tu jugak, pesakit pun buleh dapatkan latihan terapi sebelum mahupun selepas pembedahan.. Ssebagai contoh, pesakit yang mengalami penyakit osteoporosis, carpal tunnel syndrome, tendonitis dan stenosis amat memerlukan terapi yang sempurna daripada pakar..

Pena Comel N.N : Kongsi serba-sedikit info mengenai kerjaya dan masa depan.. Tunggu entri akan datang okeh!! =,=

0 Kirim Doa Untuk Mawar Assufi:

Post a Comment

Salam Sayang Dari Saya, Mawar Assufi ^^,