Tips elak lesu lepas bangun pagi

Bila cik bunga mula membebel :
:: kring kring kring ::

Assalamualaikum ..
Selamat pagi korang . dah sarapan ? jangan ngantuk lagi lahh ! bohsan lah membebel dekat manusia macam tunggul. bohsan tau !

aloloo. comelnye awak ! ** agak-agak bile kite boleh kapel ? errk ? **

biase lah pagi-pagi mestilah feeling ala-ala Snow White. kene kiss dengan putera gagah perkasa, hensem macho cute macam Shaheizy Sam, baru nak bangun.. ohh suhwitnye .

aku pon macam korang jugak. selalu tidur lewat. macam dah jadi habit la, tak tau macam mane nak elak tidur lewat sebab dah macam rutin harian. selalunye kalau banyak assignment, tido jap lagi lah. jap lagi lah. dah 1,2 pagi rase over-sleepy tapi, keje tak siap. kitorang bedal milo lah jawabnye. why must KITORANG ? sebab bile sorang dah mule mengalami penyakit hungry-laparistics, yang lain akan berjangkit. maka, akhirnye seorang demi seorang akan syahid. haihh.

so, aku rase ramai jugak student yang sepesen macam kitorang. takyah tipu ! aku tau ! Meh sini, aku nak share sikit pasal camane nak hilangkan @ elakkan rase lesu lesu lesu di kala bulan mengambang waktu pagi aka mengelakkan tertidur di waktu class (sebab aku selalu mengantuk jugak. tak reti nak cover langsung depan sir. hahaha)


1- Before masuk tidur, makesure uols da bersihkan badan especially muka, tangan dan kaki (elakkan mimpi buruk).

2- wait ! before tidur jugak uols kenelah minum segelas air mineral. after bangun pun minum segelas jugak. makesure before uols gosok gigi tau.

3- Jangan tidur lewat. (tapi, kalo terpaksa camne ekk ? errr ..)

4- Lepas bangun tidur tu pastikan uols senaman sikit-sikit. ala-ala pra-exercise lah. bagi regang-regangkan otot. err, jangan pulak bangun tidur terus lompat bintang. (elok-elok siang nampak matahari, terus nampak bintang balik ..)

5- Sejurus bangun dari tidur tu, seelok-eloknya bace lah doa yang sepatutnye.

Maksud : SEGALA PUJI BAGI ALLAH YANG MENGHIDUPKAN KAMI SETELAH MEMATIKAN KAMI DAN KEPADANYA KAMI AKAN KEMBALI.

6- Better cuci dengan air suam kat kelopak mata dulu before cuci muka.

7- Ambil wudhuk and solat subuh. (for, guys. u can go to mosque untuk solat jemaah kayy beb.)

8- wah! ni interesting. untuk student lah kann, pagi-pagi before pegi class tu. acu uols pasang ape-ape surah or maybe nasyid kegemaran uols sambil-sambil sarapan tu. ade baiknye jugak kann ?

9- Niat dan tekadkan dalam hati. "Hari ni aku nak jadi orang yang paling ceria and the best. yes ! insyaALLAH."


Pena Comel N.N : Disebabkan dak sekolah kat kl start sekolah 4 hb january. aku nampak keterujaan budak-budak sekolah nak start skolah (mak aku cakap). almaklum lah, baju baru kann, tudung baru, kasut baru, beg baru, pencil case baru, buku baru. kalo aku sekolah lagi.

sure aku budak over-excited bangun pukul 5.30 pagi. mandi-mandi, tercongok depan pintu tunggu semua orang siap. gilaa teruja dow . haha. [status --> rindu zaman kegemilangan dolu-dolu. rindu awak mr.p . >_<] nah, pantun untuk adik-adik akak kat sekolah.. spesel ! heheheh.
===
===
===
=========
====
=

Bangun pagi gosok gigi
Cuci muka terus mandi
Pakai baju makan roti
Pergi sekolah suka hati
Unknown
Unknown

A lifestyle blogger who is very passion in accounting field. Love hiking and wish to travel and explore a whole world. Still a newbie in hiking world but wishing to be serious to hike in future. In Shaa Allah.

5 comments:

  1. petua yang bermanfaat supaya bangun2 je badan jadi segar.. dulu time pergi sekolah selalu malas nak bangun pagi. hehe.. pastu buat2 demam yang tak boleh tahan tu..huhu

    ReplyDelete
  2. SALAM ziarah, kak :D nice tips ! huhu.

    tia tag akk dlm g.a nie. jomlah join sekali yer :D


    http://cukupindahhidupini.blogspot.com/2012/01/mega-giveaway-2012-belog-nemomimosh.html

    ReplyDelete
  3. baguss ! rajin2kan lah diri ya.. hehe

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,